Навчайся цікаво і знай свої права

Клуб юного юриста

вул. 600-річчя, 21, 6-й поверх, 608 кабінет
Вінниця
21021
vk.com/yurclub_donnu_edu

yurclub.donnu.edu@ukr.net

Кумедні закони

22.02.2015 11:24

Dura lex, sed lex — закон суров, але це закон. Цей вислів стародавніх римських юристів можна застосувати не до всіх законів. Деякі закони, що існують в різних країнах світу, не можуть не викликати посмішку або здивування. Якщо колись вони і мали підґрунтя, то сьогодні деякі з них нам здаються кумедними.

Наприклад, у Франції власникам свиней заборонено називати порося Наполеоном. Також забороняється паркувати літаючі тарілки в виноградниках по всій території країни.

Забороняється вмирати в англійському парламенті. Справа у тому, що парламент має статус королівського палацу і той, хто помер там, має право бути похованим з державними почестями. Також забороняється входити до парламенту в обладунках.

У Франції та Великобританії заборонено цілуватися на залізничних вокзалах. У Франції цей закон ввели в 1910 році через затримки з відправленням поїздів. На вокзалі британського міста Уоррінгтона на північно-заході країни розміщені таблички «Цілуватися заборонено», зате для цілуються є спеціальна зона.

У Канаді кожна п’ята пісня, що звучить на місцевому радіо, повинна бути виконана співаком канадського походження. Всі вивіски повинні бути тільки французькою мовою, а написи на іншій мові повинні бути розташовані нижче французьких написів і бути в два рази менше.

У Китаї заборонено рятувати потопаючих, тому що це є втручанням у його долю.

В Ізраїль у місті Араді забороняється в громадських місцях годувати тварин. У місті Хайфі протипоказано приводити ведмедів на міські пляжі. У місті Ранат-Гашароне не можна утримувати ротвейлерів.

В Австралії забороняється з’являтися на вулицях в темному одязі, м'яких туфлях і з гуталіном на обличчі.

Багато законів, які викликають посмішку, прийнято у США. Наприклад, у Флориді не можна співати в купальному костюмі, незаміжнім жінкам заборонено стрибати з парашутом по неділях. В Арізоні, зрізавши кактус, можна отримати до 25 років в’язниці. У Чикаго забороняється приймати їжу в палаючому будинку. У штаті Кентуккі жодна жінка не може з'явитися на дорозі в купальнику, якщо її не супроводжує двоє поліцейських або вона не тримає в руках лопати (виняток становлять жінки менше 40 кг вагою або більше 90 кг). У штаті Каліфорнія поліцейським забороняється мити патрульні машини старою нижньою білизною. У Лос-Анджелесі заборонено облизувати жаб. Цей закон був прийнятий після того, як міські підлітки виявили, що шкіра деяких жаб містить галюциногени. Вони відловлювали жаб і облизували їх, а поліція нічого не могла вдіяти.

У Айові відповідно до закону поцілунок може тривати не більше 5 хвилин.

У Північній Кароліні громадським організаціям заборонено зустрічатися, якщо їх члени одягнені в однакові костюми. Закон був прийнятий, щоб запобігти організації зібрань активістів місцевого Ку-Клукс-Клану, які носять білі балахони.

У Західній Вірджинії учні не можуть відвідувати школу, якщо від них пахне цибулею. У штаті росте певний вид дикого лука, який має надзвичайно сильний запах. Запах відчувається навіть через кілька днів після його вживання в їжу.

В Індіані розкривати консервні банки за допомогою вогнепальної зброї протизаконно. Також тут забороняється відвідувати театр або кіно, а також їздити в трамваї протягом 4 годин після того, як їли часник.

У Пенсільванії спеціальний указ про чистоту забороняє домогосподаркам ховати бруд і пил під килим у своєму будинку.

У штаті Вашингтон люди, які приїхали в штат з наміром вчинити злочин, повинні спочатку подзвонити в поліцію і поінформувати її про подібні плани.
Закон був прийнятий з метою зменшення кількість злочинів. Жителям інших країн і штатів, які вчинили злочин у штаті Вашингтон, додатково інкримінують і порушення цього закону.

У Коннектикуті поліція не має права зупиняти вас за їзду на велосипеді зі швидкістю понад 65 миль на годину. У Чикаго (Іллінойс) тварин також можуть посадити у в'язницю. Мавпа провела у в’язниці п’ять днів за крадіжку з магазину. У Рамфорде (Мен) мешканцям забороняється кусати домовласників. У Клівленді (Огайо) закон забороняє ловити мишей без мисливської ліцензії. У Полдінгу (Огайо) поліцейський має право вкусити собаку, щоб примусити її замовкнути.

У Оклахомі заборонено у ванній кімнаті тримати сплячого осла після 7 години вечора.

У Південній Кореї офіцери дорожньої поліції зобов’язані повідомляти про всі хабарі, які вони отримали від водіїв.

На Алясці можна вбивати ведмедів, але от будити звіра, щоб з ним сфотографуватися – заборонено законодавством.

У Венеції не можна перебувати без сорочки в громадському місці, їсти сандвічі, сидячи на тротуарі, так само як і в Римі, не можна купатися у фонтанах.

В італійському місті Палермо лише жінкам дозволено знаходитися на пляжі в повністю голому вигляді, а чоловікам – ні.

У Німеччині можуть накласти штраф за створення загрози безпеки на автобані. Зокрема, по хайвею не можна йти пішки і на ньому не можна зупиняти машину, навіть якщо закінчився бензин.