Навчайся цікаво і знай свої права

Клуб юного юриста

вул. 600-річчя, 21, 6-й поверх, 608 кабінет
Вінниця
21021
vk.com/yurclub_donnu_edu

yurclub.donnu.edu@ukr.net

Кумедні судові рішення

24.02.2015 19:24

Lex taliōnis - "Закон рівної відплати"

У штаті Юта, США, в 2012 р. проходило слухання справи про знущання над 3-річною дитиною дівчинкою і хлопчиком підліткового віку (їм по 13 років). Коли їм стало нудно, то вони не знайшли нічого кращого, як обстригти малюку волосся.

Спочатку суддя постановив кожному порушнику провести по місяцю за гратами і майже рік виправних робіт. Але потім раптом сказав, що може істотно пом'якшити покарання, якщо мати юної хуліганки, яка була присутня в залі засідань, погодиться у всіх на очах повторити з нею те, що вона робила з беззахисною дитиною - обстригти їй волосся. Любляча мати звичайно ж погодилася на цю курйозну альтернативу, тим самим заробивши значно м'якший вердикт - тільки 5 місяців виконавчих робіт.

Пізніше вона намагалася оскаржити такі дії судді, але безрезультатно, оскільки за місцевим законодавством він має повне право приймати такі рішення, якщо вважає, що це вплине на перевиховання порушника.

«Краще виправдати десять винуватих, ніж звинуватити одного невинуватого» Катерина ІІ

Верховний суд Малайзії у 2009 р. виправдав двох 27-річних братів-близнюків, один з яких звинувачувався в розповсюдженні наркотиків.

Згідно з матеріалами справи, в 2004 році або Сатіс Радж, або Сабаріш Радж був затриманий з марихуаною і опіумом. Однак через ідентичну зовнішність і схожою ДНК молодих людей з'ясувати, хто саме поширював наркотики, виявилося неможливо.

Головуюча на процесі суддя заявила, що переконана у винуватості одного з близнюків і хтось з них мав би понести покарання. Але, щоб не засудити до смертної кари невинного, вона вирішила виправдати обох.

«Відносно винних потрібно бути суворим без жорстокості або поблажливим без потурання» Шарль Піно Дюкло

Мешканець Південного Глостершира Террі Беннетт постав перед судом у січні. Тоді він був визнаний винним у зберіганні марихуани з метою продажу. Британський суддя Джуліан Ламберт засудив винного до 240 годин неоплачуваних робіт. Террі Беннет надав медичну довідку про фізичну неможливість виконати вирок суду через травму плеча, отриманої під час катання на сноуборді ще шість років тому. У зв'язку з цим суддя скасував перший вирок і призначив інший: написати твір про шкоду марихуани.

32-річний Беннетт зізнався, що був шокований таким вироком. Спочатку він збирався написати в своєму есе на п'ять тисяч слів не лише про шкоду канабісу, але і його позитивні властивості, на що попросив дозвіл судді. Однак Ламберт відповів відмовою, заявивши, що оскільки наркотики заборонені законом, позитивні відгуки про них не вітаються. За словами Беннетта, для написання твору він провів декілька досліджень. Есе він повинен здати в термін до 4 квітня. У тому випадку, якщо він не вкладеться у відведений йому проміжок часу, йому загрожує в'язниця.